Het volgende bericht neem ik over van De Telegraaf, een krant die er bovenop zit wat betreft Nederlanders die in het buitenland vastzitten. Omdat ik geen zin heb sommige van de lezerscommentaren te adverteren geen verdere link. Het stuk is van Charles Sanders.
"De in Thailand wegens drugshandel tot levenslang veroordeelde Machiel Kuijt komt na bijna tien jaar cel vrij. De 38-jarige Amsterdammer maakt, na in alle stilte gevoerd diplomatiek topoverleg, gebruik van het WOTS-verdrag.
Kuijt zal waarschijnlijk binnen vier weken naar ons land worden overgebracht. Hij hoeft dan in Nederland de cel niet meer in, maar wordt onmiddellijk met zijn dochters Anouk en Simone herenigd. Die beslissing werd gisteren genomen door een speciale commissie die de regering in Bangkok adviseert.
Coulant
Andere gevangenen die via de Wet Overdracht Tenuitvoerlegging Strafvonnissen worden gerepatrieerd, moeten in Nederland alsnog het restant van hun buitenlandse veroordeling uitzitten. Enige voorwaarde van de commissie in Bangkok is dat ons land Thaise gedetineerden even coulant zal behandelen.
Pita Kuijt, moeder van Machiel, werd gisteren telefonisch op de hoogte gebracht door de tweede man van de Nederlandse ambassade in Bangkok. "Eindelijk", zegt ze. " Toen ik van de ambassade te horen kreeg dat de commissie akkoord ging met zijn vrijlating, viel een last van me af."
De voormalige marktkoopman werd op 16 april 1997 tijdens een vakantie in Thailand aangehouden omdat de narcoticapolitie eerder bij zijn ex-vriendin bijna 300 gram heroïne aantrof. De Thaise justitie ging ervan uit dat ook Kuijt in het complot zat. Hij bleef altijd ontkennen en werd in eerste instantie vrijgesproken, maar zowel in hoger beroep als in cassatie tot levenslang veroordeeld.
Uiteindelijk werd een uitleveringsverdrag beklonken in januari 2004, toen koningin Beatrix een staatsbezoek aan Thailand bracht. Tot verbijstering van velen kregen twee heroïnesmokkelaars die schuld hadden bekend gratie, terwijl Kuijt achterbleef. Machiel Kuijt was gisteren zelf nog niet op de hoogte van het commissiebesluit."