Wednesday, June 14, 2006

Acht procent?

Het ontgaat je gemakkelijk als je er zelf niet mee te maken hebt - zolang ze je zelf niet opsluiten of een dierbare of iemand die je kent of... De kans dat je er wel mee te maken hebt wordt met het groeien van de snuffel- en controlestaat steeds groter overigens.
Voor de Verenigde Staten geldt dat zeker tien procent van de gevangenen ten onrechte gevangen zit - onschuldig of ter zake van een verkeerde beschuldiging. Harry Bout is het hier geadopteerde voorbeeld. Soms wordt het percentage nog hoger geschat - vijftien - en als je bedenkt dat er 2,2 miljoen mensen opgesloten zitten in de VS moet je concluderen dat het gaat om een duizelingwekkende hoeveelheid mensen die ten onrechte vastzitten. Afgezien nog van wat je over het opsluitsysteem in het algemeen kunt denken.

Maar in Nederland zou het percentage niet eens zoveel lager liggen: emeritus professor Crombag uit Maastricht schat het op acht procent. Hierin kan geen ogenblik berust worden - maar dit gebeurt wel.
Een interview met Crombag, die hierover al in 1992 het boek Dubieuze zaken heeft geschreven. Men kan er van op aan dat men hem bij het ministerie van justitie niet op handen zal dragen.