Tuesday, August 29, 2006

Harry Bout in De Volkskrant

De correspondent van De Volkskrant in New York is naar Michigan geweest om onder anderen met Harry Bout te praten - de langst vastzittende Nederlander in het buitenland, en op valse gronden zoals hier wel eerder besproken. Ik kan slechts verwijzen naar de papieren editie van maandag 28 augustus, het artikel komt vermoedelijk niet op het net.
Voor wie de notities hier en op Freeharrybout.org [met verdere verwijzingen] heeft gelezen staan er niet veel nieuwe dingen in. Correspondent Van Hoogstraten laat ook de advocaat, een getuige à décharge en de officier van justitie Varis Klavins aan het woord. Deze laatste laat zich kennen: hij lijkt volkomen gemotiveerd door een persoonlijke rancune tegen degene die hij levenslang heeft laten opsluiten. Toch wel opmerkelijk, want dat moet deze figuur met meer mensen gedaan hebben. Van Hoogstraten heeft het door Klavins bewaarde dossier-Bout gezien en stelt droogjes vast dat hij er een bedankbriefje van de echte moordenares Dawn Bean in aantrof.
Over Cecil McKinney, een vriend van de moordenares: "In 2003 heeft hij onder ede gezegd dat ze de moord tegenover hem bekende. Zij was een racist, zegt McKinney. Ze droeg een .32-kailber pistool bij zich - het moordwapen - en schepte op over de schietpartij."
McKinney is naar mijn weten niet vervolgd wegens meineed.
Nog iets wat mij hetzij ontschoten is voor de reconstructie van de avond van de moord en de nasleep, of Harry heeft het niet verteld: de auto van het slachtoffer is naar het vliegveld van Indianapolis gereden om de indruk te wekken dat hij het land verlaten had. Dat klopt - dit heeft dawn Bean gedaan, maar dit vermeldt de Volkskrant niet.
Advocaat Lawrence schat de kansen in de hoogste-instantie-procedures niet hoog. En gratie "ligt evenmin voor de hand. 'Een wegens moord veroordeelde man laten gaan', weet Lawrence, 'is politiek niet echt verstandig'."
Hier klinkt de politiek van de VS als gesticht weer door. Als Harry Bout niet de moordenaar is laat gouverneur Granholm van Michigan de echte moordenaar vrij rondlopen. Mij dunkt dat deze mevrouw soft on crime is.

Voor wie de papieren versie van De Volkskrant na dezen ter hand neemt (Tussen criminelen, p.9): de foto van de gevangenis van Carson City is genomen in de nor van Carson City in Nevada. In The Land of the free zijn veel gelijke plaatsnamen en zit een op de honderd mensen achter slot en grendel, dus de vergissing - het is trouwens een mooie foto - is begrijpelijk. In Carson City Michigan zijn de deuren massief.
En de liefste wordt "een Amsterdamse vrouw" genoemd. Daarbij denk je als snel aan iemand die even van achter de tobbe vandaankomt om een gevangene te redden. Tja, De Volkskrant als stilistisch hoogstandje - enfin, de bovengeciteerde zinnen spreken al voor zich.

Inmiddels staat de tekst hier op het net te lezen.