Thursday, August 31, 2006

Persbericht aangaande Harry Bout


In de zaak van Harry Bout, een Nederlander die al 21 jaar vastzit in Michigan, de VS, op verdenking van moord, heeft de Hoge Raad van Michigan besloten geen heropening van zijn zaak te geven. De rechter achtte het niet voldoende bewezen dat een internationaal verdrag was geschonden.
De uitspraak werd op 29 augustus gedaan in het Hoge Gerechtshof in Lansing, de hoofdstad van Michigan.

Hiermee is de zaak van Harry Bout voor de Staat Michigan afgesloten. Een volgende stap zou het federale hof (US Supreme Court) zijn. De Nederlandse advocaat van Bout, mr. G.G..J. Knoops, acht een kans mogelijk om de schending van het internationale verdrag van Wenen aan te vechten.

Andere mogelijkheden, zoals terugkeer naar Nederland onder het WOTS-verdrag, moeten nu weer bekeken worden. Ook behoren diplomatieke oplossingen tot de mogelijkheden die bekeken kunnen worden, aldus de Amerikaanse advocaat van Bout, mr. J. Lawrence te Detroit.

De Free Harry Bout Support Groep, bestaande uit Sandra uit Hoogeveen en Annabelle uit Amsterdam, zegt door te gaan met de ondersteuning en te blijven fondsenwerven voor eventuele kosten van een zaak voor de US Supreme Court.

De uitspraak kwam niet geheel onverwacht, want de Hoge Raad in Michigan had nog nooit een zaak als deze laten heropenen. Het was een noodzakelijke stap om verder te komen, aldus de supportgroep. “Veel mensen hebben bijgedragen in de kosten van de stap naar de Hoge Raad, en we gaan ervan uit dat dit een stap op weg naar de rechtvaardigheid voor de zaak van Harry Bout is.”

Meer informatie:

Freeharrybout.org.